Közegészségügy

Az egészségügy az EU-ban bizony közegészségügy!

Forrás: http://ec.europa.eu/health/index_hu.htm

Már nyelvtanilag is érdekes a megnevezés komplexsége. A Magyar valósághoz szokott polgárnak egy másik világnak tűnik az a szemlélet ami az Európai Unió szakterületi témafelosztásában van.



Egészségügy és társadalom

Társadalmi tényezők és egészségügyi egyenlőtlenségek
Öregedés
Társadalmi csoportok
Érdekvédelmi csoportok
Egészséges környezet
Szűrés és genetika

Az EU közegészségügyi szakpolitikájának irányítása

Egészségügyi stratégia
Egészségügyi program
Jogszabályok
Az EU szerepe a világban
Egészségügyi szempontok figyelembevétele más szakpolitikákban
Egészségügy és a strukturális alapok


Egy különleges látásmód az is ahogy az idősödéssel és az ebből adódó egészségügyi problémával foglalkoznak. 

A célok és a szakpolitika bizony nagyon messze vannak a Magyar valóságtól: 

"Az EU egészségügyi stratégiája („Együtt az egészségért”) hozzájárul az Európa 2020 stratégia egészének hatékony végrehajtásához.Az Európa 2020 stratégia azt hivatott elérni, hogy az EU olyan intelligens, fenntartható és inkluzív gazdasággá váljon, amely előmozdítja a növekedést – ennek egyik előfeltétele pedig a lakosság jó egészsége." ... http://ec.europa.eu/health/strategy/policy/index_hu.htm

Egészség–EU Hírlevél 100 - Fókuszban

Forrás: Különszám: Idősödés egészségesen.

Szerző: Paola Testori, főigazgató, Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

"Nagy örömömre szolgál, hogy 5 évvel ezelőtt útjára indított hírlevelünk 100. kiadását Önökkel együtt ünnepelhetem. A 22 nyelven megjelenő kiadványunk olvasótábora a kezdetek óta közel 14 000 főre duzzadt szerte Európában. A 100. kiadás egyúttal kiváló alkalom arra is, hogy hírlevelünk formátumát és kinézetét megújítsuk, ami reményeink szerint még élvezetesebbé teszi az olvasást.

Tekintve, hogy a 65 éves és annál idősebb európaiak száma a következő 50 évben megkétszereződik, fontos, hogy az Európai Bizottság továbbra is napirenden tartsa az aktív és egészséges időskor kérdéskörét. Megöregedni ma nem ugyanazt jelenti, mint évekkel ezelőtt. A várható élettartam növekedésével egyre több idős ember érzi úgy, hogy előrehaladott életkora ellenére még sok mindent tud adni, sok tapasztalatot tud szerezni, és társadalmunk fenntartható növekedéséhez is hozzá tud járulni, ha aktív marad.

Jóllehet sokan élnek nyugdíjasként is aktív és egészséges életet, vannak, akiknek ez nem adatik meg. A 65–74 éves európaiak fele küzd saját bevallása szerint valamilyen egészségügyi problémával. Ez a helyzet nemcsak a társadalmi jólétre van kihatással, hanem a közügyeket és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát is érinti.

E problémakör kezelése érdekében hoztuk létre az aktív és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerséget , amely egész Európából egy asztalhoz ülteti az érdekelt feleket az állami (önkormányzatok) és a magánszektorból (kórházak, üzleti vállalkozások stb.) egyaránt. Az alapgondolat az, hogy a közös munkának köszönhetően az idősebb generációk javát szolgáló új ötletek, innovatív technológiák és bevált módszerek mihamarabb meghonosodjanak. E kezdeményezés egyik kiemelt célkitűzése, hogy 2020-ra két, egészségben eltöltött évvel legyen hosszabb az európai polgárok átlagéletkora.

Amint az a november 6-i brüsszeli konferencián is elhangzott, a partnerség tavalyi indulása óta az európai polgárok az első eredmények mellett az innováció első gyümölcseit is élvezhetik. Itt az idő, hogy hosszú távon is elkötelezzük magunkat egy olyan, az időskorúak igényeihez igazított Európai Unió megteremtése mellett, ahol a polgárok jó egészségben tölthetik hajlott korukat, és valamennyi nemzedék számára fenntartható és méltó módon vállalhatnak szerepet a társadalom fejlődésében.

Reméljük, hogy hírlevelünk még hosszú évekig számtalan hírrel és információval szolgálhat olvasóinak az aktív és egészséges időskor, valamint az európai egészségügy egyéb témaköreiben." ...

1 megjegyzés:

  1. Ha pénzügyi problémái voltak, akkor ideje mosolyogni. Csak akkor kell felvennie a kapcsolatot Benjamin úrral, ha felveszi a hitelt és az Önnek megfelelő fizetési határidőt, és három munkanapon belül megkapja kölcsönét. Most hatodik alkalommal részesültem 700 ezer dolláros kölcsönben, 180 hónapos időszakra azzal a lehetőséggel, hogy a lejárat előtt fizetem. Benjamin úr segített nekem a kölcsönben. Vegye fel a kapcsolatot vele, és látni fogja, hogy őszinte ember, jó szívvel. E-mail címe: lfdsloans@outlook.com, és a WhatApp telefonszáma: + 1-989-394- 3740

    VálaszTörlés

Egy kép, ezer szó, egy perc videó ezer kép, élj vele! :-)