FNA

Hazánkban volna mód a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére
Részletek Pogátsa Zoltán közgazdász előadásból: „Lehet-e Magyarországon feltétel nélküli alapjövedelmet csinálni? Realitásként véleményem szerint a következő időszakban nem merül fel, de érdemes végiggondolni: van-e lehetősége?

Igen! Vagyunk azon az anyagi színvonalon, hogy ezt megengedtessük magunknak. Azt a számítást végeztem el, azt a nagyon-nagyon nyers számítást, hogy ha olyan szociális alapjövedelmet vezetnénk be, ami feltétel nélküli, ami a létminimumot megadná az embereknek, akkor bevezethető.

Azt gondolom, senkinek nem szabadna a központi statisztikai hivatal által megállapított létminimum alatt élnie, aki az alatt keres, valóban fizikailag szükségletet szenved.

Azt gondolom, azoknak, akik nem kéne adni, akiknek munkájuk van, csak az kapná, akinek nincs munkája.

Kiváltaná az összes szociálpolitikai kedvezményt. Ki tudnánk vele cserélni a nyugdíjat, az összes szegénységtípusú és munkanélküli juttatást.

Ha kicserélnénk ezeket alapjövedelemre, nagyjából a pénzünknél lennénk (a magyar szociálpolitikai költségünk 4-5%-kal alatta van az európai uniós átlagnak, emelnünk kellene amúgy a szociálpolitikai kiadásunkon).

Most nagyjából nettó 90.000 Ft körül van a létminimum, ezt az összeget a mai helyzetben meg kellene adni mindenkinek. A kezdő bérek alatta van ennek, a minimál bér, nem számolva a közmunkásokat, nettó 66.700 Ft körül van. A minimálbért fel kellene vinni nettó 130.000 Ft-ra, ahhoz, hogy meglegyen az a különbség, mely munkára motiválja az embereket.”

További részletek: http://www.alapjovedelem.org/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kép, ezer szó, egy perc videó ezer kép, élj vele! :-)