Idősödés

Az ember öregségét valójában nem a kronológiai életkora, hanem az egyén szervezetének tényleges állapota határozza meg.

EURÓPAI BIZOTTSÁG HÍRLEVELÉNEK KÜLÖNSZÁMA

"Jóllehet sokan élnek nyugdíjasként is aktív és egészséges életet, vannak, akiknek ez nem adatik meg. A 65–74 éves európaiak fele küzd saját bevallása szerint valamilyen egészségügyi problémával. Ez a helyzet nemcsak a társadalmi jólétre van kihatással, hanem a közügyeket és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát is érinti.

E problémakör kezelése érdekében hoztuk létre az aktív és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerséget , amely egész Európából egy asztalhoz ülteti az érdekelt feleket az állami (önkormányzatok) és a magánszektorból (kórházak, üzleti vállalkozások stb.) egyaránt. Az alapgondolat az, hogy a közös munkának köszönhetően az idősebb generációk javát szolgáló új ötletek, innovatív technológiák és bevált módszerek mihamarabb meghonosodjanak. E kezdeményezés egyik kiemelt célkitűzése, hogy 2020-ra két, egészségben eltöltött évvel legyen hosszabb az európai polgárok átlagéletkora......."
Tovább:...
  https://webgate.ec.europa.eu/eipaha/index/aboutus

* * * * * * * * * *

Tovább élünk, de nem mindegy, hogyan. Vajon mi szükséges ahhoz, hogy a test és a szellem friss maradjon? Az EUPOLGÁR-TV egyik központi témája lehet ez a kérdés!

 Egészségsuli


Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad!
Olyan erős vagy, amilyennek hiszed magad! 
Olyan hasznos vagy, amilyennek tartod magad! 
Annyira vagy fiatal,  amennyire gondolataid fiatalok! 

TANULD MAGAD EGÉSZSÉGESRE az EGÉSZSÉGSULIBAN!!
Forrás: http://egeszsegsuli.hu

Gerontológusok szerint a biológiai kor ma az orvostudomány fejlődésének és a technikai-társadalmi fejlődésnek köszönhetően alacsonyabb a valódi évek számánál.

A funkcionális állapottól függően másként is nevezik az idősödés szakaszait: az 55-60 körül kezdődő harmadik kor addig tart, amíg a mindennapi élethez szükséges fizikai és szellemi képességek fennállnak, ezután a negyedik kor következik.


Az idősödés folyamata funkciócsökkenést jelent, amit a test tréningje lassíthat. Ugyanakkor a szellemi aktivitást is segíti a mozgás, a leépülés megelőzhető rendszeres testmozgással.

A testi és a szellemi aktivitás fenntartása azért nagyon fontos, mert pozitívan hatnak egymásra, az aktivitás minden fajtája jó irányban befolyásolja az egészséget és az életminőséget.

A harmadik korúak munkavégzése hatással van a pszichológiai állapotra is, a legkevésbé az alkalmazottak érzik magányosnak magukat, leginkább pedig a munkanélküliek.

Sokaknál a nyugdíjba küldés, a munka hirtelen elvesztése visszahat az egészségre, betegek lesznek, esetleg egyszerre több betegségük is lesz, hatásuk összeadódva akadálya lehet otthoni feladataik ellátásának is.

A WHO meghatározása szerint az active ageing = aktív idősödés angol kifejezés olyan társadalmi és egyéni gyakorlatot jelent, amellyel az időskori életminőség javítható. Az aktív idősödés az egyén szintjén olyan időskor megélését fejezi ki, amely nem csupán gazdasági aktivitást, a munkaerőpiacon maradást jelent, hanem magában foglalja a társadalmi, kulturális és civil életben való aktív részvételt, a társadalmi reintegrálódást is.

https://drive.google.com/file/d/0B5QUDrti_ORHVWs4NTJhZWhJUnc/view?usp=sharing

Leginkább a szellemi területeken dolgozók elkötelezettek szakmájuknak, ők szeretnének a lehető legtovább dolgozni. Ez érthető, hiszen az idősebbekre jellemző kristályosodott intelligencia az idő előrehaladásával javul, a meglévő tudás sokkal szélesebbé válik. A gerontológus szerint a munkában maradó idősödő ember, ha képes új dolgok megtanulására, sokkal szélesebb körben tudja alkalmazni tanultakat.
Amerika már korábban, Nyugat-Európa néhány éve tiszteli a társadalom jelentős csoportjaként a szeniorokat. Fontosak fogyasztóként, munkavállalóként, sokuk önkéntesként. Munkában tartásukért módszereket dolgoznak ki: hogyan lehet tudásukat konfliktusok nélkül átadni, feladataikat változó képességeikhez igazítani, az újat tanulást segíteni számukra.

Az Európai Unió is egyre fontosabbnak tartja az idősek foglalkoztatását, az élethosszig tartó tanuláshoz, képzéshez való jogukat, üzleti érdeknek tartja az idősek képzését, amire új módszereket kell alkalmazni.

2009-ben a TÁRKI által megkérdezett magyar 50 és 75 év közöttiek 43 százaléka azért nem dolgozik, mert "nyugdíjas és elegendő a jövedelme". 32 százalékuk az egészségi állapotára hivatkozott, 20 százalék az idősekkel szembeni diszkriminációt jelölte meg okként, míg az inaktívak 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy nincs vagy csak kevés a lakóhelyén munkalehetőség, 13 százalékuk pedig saját bevallása szerint azért tétlen, mert már egyáltalán nem szeretne semmiféle munkahelyen dolgozni.

A kutatás eredményei szerint a tanfolyamok nem igazán motiválják az időseket: a megkérdezettek 80 százaléka semmiképpen sem venne részt azért tanfolyamon, hogy újra dolgozhasson. 19 százalékuk csak abban az esetben vállalkozna erre, ha a tanfolyam ingyenes lenne, és mindössze 2 százalékuk lenne hajlandó fizetni is érte. Távmunkában a megkérdezettek 9 százaléka dolgozna újra.

Segíthetne a részmunkaidős munkalehetőség: a TÁRKI szerint a megkérdezettek 40 százaléka 4 órát dolgozna, de majdnem ugyanennyien (37 százalék) választanák a teljes állást is.

Lehetőség még a második karrier is: a nyugdíjba vonult polgár még a harmadik korban, azaz teljes képességeinek birtokában megtanulhat valami újat, amit akár önkéntes alapon, akár díjazásért végezhet aztán.

A mai magyar gazdasági környezet azonban „nem vevő” sem a részmunkaidőben dolgozókra, sem az 50 feletti munkavállalókra, nem hisznek a gazdaságosan alkalmazhatóságukban, a tapasztalatot kevésbé tartják fontosnak, másként ítélik meg, mint maguk az érintettek. Elfogadtatni magát csak az állandóan tudását megújító idős ember tudja, ha tudja.

Bár minél tovább dolgozunk, annál tovább tudjuk jó formában tartani magunkat szellemileg és testileg, nem csak a szó szoros értelmében vett munka lehet a megoldás. Az aktivitás más formái, például az olvasás, keresztrejtvényfejtés, a színházba járás, a kertészkedés, sportolás, az intenzív társas kapcsolatok és a családi élet ápolása ugyancsak hozzájárul a jobb életminőséghez.

A részletek! 


Ahhoz, hogy az aktivitásunkat tartósan fejleszteni tudjuk időskorúan, nem csak a fizika szféra segíthet. Egy olyan világba  is be kellene lépnünk, amit a tudat és a tudatalatti világának mondanak. Takarítani kell itt is! Elsőre egy kicsit rémisztőnek hangzik, de minden megtanulható, kortól függetlenül. Az alábbi "Vitalitárs" honlapon elérhetők ezek az információk!

A rendezetlen dolgok egymásra-hatása bennünk is "rontja a működést"! Ha szeretnél valamin változtatni, először törölnöd kell, "nagyobb üres helyet" kell létrehoznod annak érdekében, hogy a megfelelő információt a helyére tedd.

Ho'oponopono az ürességbe, befogadásra, a tudatalatti kikapcsolására visz bennünket, a zéróra, így az "inspiráció vételét" nem zavarja semmi, és megjelenik az életünkben, hogy vezessen bennünket. Így a belső béke segítségével lehetünk a megfelelő időben a megfelelő helyen.

 A takarítás tudománya a Ho'oponopono


A HR Portál cikke alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kép, ezer szó, egy perc videó ezer kép, élj vele! :-)