2014 Kezdet és vég

Erről az évről (2014)

2014! Van aki úgy gondolja, hogy a negatív sors-választások és a sors-változások beteljesedésének éve ez Magyarországon. Pedig a sors nem más, mint amit megalkotunk magunknak (vagy hagyjuk hogy mások csinálják nekünk).



A politika iránt érdeklődő, és nézeteiket világlátásukat felvállaló autonóm polgárok száma évről évre csökken itthon, sokan  kivándoroltak munkát keresni az elmúlt években is (főleg fiatalok), így az itthon maradt többség (többnyire idősebbek) csigaházukba húzódtak.

Ma már alig ismerik fel a saját sors-változásukat okozó folyamatokat, sőt, demagóg szélsőséges válaszok mögé húzódva a saját felelősségüket  is tagadják. Ráadásul sokan kerülik azokat is, akik erről beszélgetni akarnak velük. Ez bizony a tekintélyuralmak megerősödésére jellemző viszonyok táptalaja. A tisztességet legyűrte a lét-érdek? Vagy a többségi tisztesség elfáradt? Vagy nincs hatásos kommunikáció és párbeszéd az elől haladók és a szenvedők között? Lehet hogy mindhárom és még sok egyéb.

A látszat néha az, hogy a tisztességes politika kényszerből kevesek kiváltságává vált. Ez a blog azoknak szól, akik nem álltak be a a rombolás a múltba révedés haszonélvezeti sodrába, reménnyel és tudással tesznek az újkori felvilágosodásért, és tisztességgel elvárják hogy erőfeszítéseik a munka értéke szerint megtérüljenek.

A részleteket ismerők közül sokan úgy gondolják hogy a kapitalizmus ezen belül a tisztességtelen (végletekig kizsákmányoló) tőke erőszakos (mutyi) nyomulásának egyenes következménye a mai helyzet (2014). A demokrácia fejletlensége lehetővé tette a társadalmat védő kiforratlan demokrácia alrendszerek fokozatos és szándékos lebontását. Mindezt úgy tette meg egy szűk csoport, hogy felépítette egy látszatbirodalmat törvényekkel megtámogatva.

Európai korszakváltás kell, de hogyan? Vannak jó minták és példák? Erről fogunk beszélni itt hétről hétre, elsősorban az online videokommunikáció eszközeire építve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kép, ezer szó, egy perc videó ezer kép, élj vele! :-)